Carpaccio z sarny

pf_1488475464

Szlachetne mięso … tradycyjnie polskie … zniewalająco pyszne … Tak dobrego carpaccio jeszcze nie jadłam … zapewne ten wspaniały smak jest połączeniem pasji do myślistwa sąsiada Karola (który własnoręcznie ustrzelił sarenkę) i procesem przygotowania mięsa, który choć długotrwały to dał niesamowity efekt.

Carpaccio zostałam poczęstowana właśnie u Karola … i dziękuję Ci za udostępnienie swojego tajnika przygotowania sarenki. Zaczynamy … trzeba ustrzelić sobie sarenkę … ale ten element można pominąć … można kupić w sklepie comber z sarny. Comber mrozimy przez około 4-5 tygodni. Po tym czasie lekko rozmrażamy i mocno nacieramy najpierw majerankiem, sól gruboziarnistą i pieprzem (ale najpierw majerankiem)…. tak przygotowany comber ponownie zamrażamy na 7-10  dni. Po upływie tygodnia, polędwicę wyjmij z zamrażalnika, lekko rozmroź, pokrój (jeszcze lekko zmrożoną) na plasterki grubości ok. 4 mm. Plastry polędwicy układamy  na półmisku i solimy solą gruboziarnistą, następnie zalewamy olejem rzepakowym.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *