Cukinia, kasza, kurczak

pf_1472973795

Kolejna odsłona cukinii … i muszę się przyznać …. zrobiona nie moimi rączkami … zagoniłam wczoraj Beatkę do kuchni… dałam składniki … Dumnie tylko powiem że wyszło pysznie … autor receptur to Szef Kuchni – wiec wczoraj byłam Szefem i degustatorem, a dziś robię za to na zmywaku ….

SKŁADNIKI – na 8 porcji

  • 4 duże cukinie
  • 120 g. kaszy jęczmiennej
  • 2 zamarynowane wcześniej piersi z kurczaka (ulubione przyprawy i oliwa z oliwek … ja daję dużo papryki do marynaty)
  • 2 średnie marchewki
  • 2 cienkie plasterki papryczki chilli
  • 1 duża cebula
  • 100 g żółtego cera
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy do smaku – curry, sól, pieprz, czubryca, sumak

Cukinie umyj, przekrój na pół, delikatnie wydrąż gniazda nasienne i włóż do piekarnika na około 10 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. W między czasie ugotuj kaszę. Na patelni podsaż drobno skrojoną cebule, dodaj startą marchewkę. Ryż po ugotowaniu dodaj na patelnię i chwilę podsmaż. Na drugiej patelni podsmaż skrojone w drobną kostkę piersi z kurczaka. Piersi dodaj do „farszu”, przyprawić do smaku. Farszem wypełnj połówki (ćwiartki) cukinii i posyp  serem żółtym. Piecz około 15-20 minut w piekarniku.

Podaj z octem balsamicznym lub jogurtem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *