Frytki z batatów

pf_1485846988

Ma być zdrowo i niskokalorycznie … dzieci jęczą o frytki … po drodze kilka znanych „sieciówek” różne „happy” zestawy… pyszne frytki z głębokiego tłuszczu … po prostu palce lizać (ha ha ha). Trzeba zaradzić tej awarii aby wilk był syty i owca cała. Tym razem wybór padł na bataty i na wspólne przygotowywanie pomarańczowych egzotycznych i wyjątkowych frytek (przynajmniej tak je trzeba przedstawić), jęki ucichły, a na ich miejsce zagościła ciekawość.

Przepis jest bajecznie prosty … bataty, zioła włoskie, olej … i kilka małych rączek do pomocy. Bataty myjemy, obieramy, kroimy w słupki, wrzucamy do miski gdzie dodajemy dwie łyżki oleju i dodajmy zioła włoskie… Potem małe rączki wszystko w misce dokładnie mieszają. Układamy na folii i wstawiamy do piekarnika na około 15-18 minut (temp. ok 200 stopni). Wyciągamy jak się mocno zarumienią nasze „egzotyczne” frytki. Wyszło pysznie, rodzinnie i zdrowo… Miłej zabawy…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *