Królik, mango, oliwki

pf_1487491655

Królik … kolejna odsłona. Jak to powiadają …  ostatni będą pierwszymi, moja niechęć do królika zamieniła się w ogromną sympatię. Choć to trudne mięso i dużo z nim zabawy to smak królika wynagradza długie przygotowania… Tym razem czysta wariacja na temat królika … tak po prostu,  z serca i z … lodówki. Czyli kupujemy królika … otwieramy lodówkę i improwizujemy … kuchnia to jedna wielka improwizacja …

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

  • comber z królika
  • ćwierć mango
  • 2 łyżki pesto z czarnych oliwek
  • dwie łyżki startego parmezanu
  • pół kostki masła
  • 2 małe gotowane buraki
  • 2 łyżki miodu
  • garść orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • rukola
  • szpinak
  • łyżka oliwy

Comber z królika wyfiletować, przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Mango drobno pokroić wymieszać z parmezanem. Comber posmarować od wewnętrznej strony pesto, rozłożyć mango z parmezanem.  Starannie zwinąć comber i dokładnie  zawinąć w folię spożywczą, boki zawiąż sznurkiem- sformułuj taki „cukierek”.  W garnku zagotuj wodę, dodaj królika i gotuj ok. 10-11 minut.  Comber wyjmij,ostudź, usuń folię, następnie na patelni ze stopionym masłem podsmaż z każdej ze stron około 1,5 minuty. W między czasie umyj szpinak i rukolę, orzechy zmiażdż i upraż  na patelni … na drugiej patelni rozpuść miód i dodaj buraki … poduś około 2-3 minuty.  Na talerz wyłóż szpinak, rukolę (lekko skrop oliwą …), buraki … posyp orzechami i wyłóż skrojony w plastry comber.

Kuchnia to improwizacja … smaki się uzupełniają … może królik z pastą curry … prawdę mówiąc taki był pierwotny zamysł … ale Krzysztof nie lubi curry … spróbujcie z curry na pewno będzie świetne … farsz … wiśnie marynowane z zielonym pieprzem? Następnym razem …

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *