Legumina – jakiej nie znacie

Smak dzieciństwa … legumina. Właściwie to nie wiem dlaczego u nas w Galicji się tak nazywała … przeglądając internet pod hasłem „legumina” jest zupełnie inne danie … jestem pewna, że legumina mojej Mamy zaskoczy Was wszystkich…

SKŁADNIKI  … 6 porcji

  • 5 jajek
  • 5 płaskich łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 10 łyżek kaszy mannej
  • ok. litr mleka
  • konfitura z wiśni
  • masło i bułka tarta do wysmarowania rondla

Białka ubij na sztywną pianę dodając po 1 łyżce cukru, dodaj również cukier waniliowy. Pod koniec ubijania powoli dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj z kaszą manną. Przygotuj rondel (taki który będziesz mogła wstawić do piekarnika) o średnicy ok. 26 cm, wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Włącz piekarnik na 150 st., termoobieg. Powstałą masę przełóż do przygotowanego rondla i piecz około 30 minut…. najpierw całość pięknie wyrośnie a potem „skurczy się” … moment skurczenia jest dla Ciebie sygnałem, że czas na dodanie wrzącego mleka …wyłącz grzanie piekarnika, ale rondel pozostaw w środku …  jak mleko przestanie kipieć to czas na pałaszowanie … nie zjesz wszystkiego? Przykryj rondel pokrywą i możesz w piekarniku potrzymać jakiś czas.

Ja pałaszuję z konfiturą z wiśni … ale oczywiście tutaj ogranicza nas tylko fantazja ….

SMACZNEGO!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *