Makaron z pulpecikami

pf_1485071340

Weekend… nasi milusińscy z domu … trzeba im oddzielnie coś ugotować co spełni najbardziej wyrafinowane gusta kilku- i nastolatków. Może ugotować coś co sami ze smakiem zjemy? Spaghetti się przejadło, kotlety też, zupa pomidorowa … kolejny raz? Dzisiaj makaron z pulpecikami mięsnymi … i nawet maluchy w swoich małych łapkach mogą rolować pulpeciki … fajna zabawa … tylko apeluje – dajcie im się pobrudzić … czym brudniejsze tym szczęśliwsze.

SKŁADNIKI na 6 porcji

  • makaron (ulubiony kształt Waszych Milusińskich) ok. 4-5 szklanek
  • 350-400 g. mięsa mielonego (z indyka)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki mąki
  • bułka tarta … 5-15 łyżek
  • 2-3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 2 łyżki oleju
  • puszka ciętych pomidorów bez skórki
  • parmezan – 3-5 łyżek startego
  • przyprawy sól/pieprz/zioła włoskie

Mięso, jaja, olej, śmietanę, koperek i mąkę dokładnie wymieszaj (ręcznie lub robotem planetarnym), masę zagęścij bułką tartą do uzyskania konsystencji która ładnie pozwala kształtować małe pulpeciki…. takie „na raz”. Pulpeciki kładź na patelnię na której powoli gotujesz pomidory … Pulpeciki przykryj pokrywką i pogotuj w sosie pomidorowym około 12-15 minut. Dopraw do smaku … ja używam dużej ilości przyprawy włoskiej.  W osolonej wodzie ugotuj makaron…. Gotowe …. Na talerzu posyp startym parmezanem…

Pyszne … i nawet dzieciaki nie marudzą ….

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *