Pikantne risotto z prawdziwkami

pf_1490515462

Risotto … jest to zaraz po stekach jedno z moich ulubionych dań. Przygotowuje się go bardzo szybko, a efekt końcowy zależy od kilku starannie dobranych składników … proste w wykonaniu, pyszne w pałaszowaniu.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • szklanki bulionu
  • garść suszonych prawdziwków
  • około 200 ml białego półwytrawnego  wina
  • 2  garście utartego sera grana padano lub parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • garść drobno skrojonej natki z pietruszki
  • gęsty sos z czarnego pieprzu – łyżeczka
  • sól

WYKONANIE

W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy ryż, smażymy przez chwilę (około minuty) i dolewamy powoli bulion (jeżeli akurat nie masz bulionu to w szklance gorącej wody rozpuść kostkę rosołową drobiową oraz pół kostki wołowej) ciągle mieszając, wolno gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Dodaj białe wino, gotuj pod przykryciem … W między czasie w około 200 ml wody zagotuj drobno połamane prawdziwki, do momentu gdy grzyby zmiękną. Wlej prawdziwki z płynem do ryżu …. przykryj i pod przykrywką poczekaj do wchłonięcia płynu, mieszając od czasu do czasu; jeżeli ryż jest nadal twardy dolej niewielką ilość (ok. 50 ml) gorącej wody, zamieszaj  … poczekaj do wchłonięcia … w razie konieczności czynności powtórz.  Idealny ryż jest  miękki z zewnątrz z delikatnie twardym „wykończeniem” wewnątrz… dodajemy posiekaną natkę pietruszki i łyżeczkę pikantnego sosu z czarnego pieprzu … dokładnie mieszamy …. podajemy suto posypane parmezanem … Proste? Pyszne?

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *