Podróże kulinarne #51 Białystok RECEPTURA

pf_1480839410

Wczoraj spędziliśmy wyjątkowy wieczór we wspaniałym towarzystwie … było miło, smacznie i tanecznie …. Pierwszy przystanek … RESTAURACJA RECEPTURA …. jedna z nielicznych podlaskich restauracji wyróżniona prestiżowym wpisem do żółtego przewodnika Gault&Millau.  Spróbowałam wielu potraw, degustowałam różne butelki wina 🙂

logo-receptura

Wieczór rozpoczęliśmy od pierożków z rakami w sosie pietruszkowym … świetna, smaczna propozycja … właściwie mogłaby być daniem głównym a nie przystawką … Danie główne wybór spośród pieczonej kaczki, duszonego udźca baraniego, oraz polędwicy wołowej sous vide… Polędwica była idealnie zrobiona … pyszna, sos rozmarynowy wspaniale się komponował. Kaczka na babce ziemniaczanej … fajna propozycja… Kaczkę i polędwicę podjadałam …. moim głównym daniem był duszony udziec barani … chyba najmniej trafiona propozycja z trzech konsumowanych, nie dlatego że było coś nie tak … udziec był naprawdę smaczny natomiast „sos własny z kozim serem i boczniakami” był bardzo mocno podprawiony śmietaną … a na talerzu wszędzie był sos … na baraninie, wymieszany z pęczakiem,  polana była fasolka szparagowa (a ja przynajmniej od 2 miesięcy nie jadam śmietany i innych tego typu dodatków) … brakowało tej informacji. Trzy smaczne talerze … każdy w innym stylu … w każdym liście z buraczków … czy do sosu z rozmarynem nie bardziej pasowałoby podać gałązkę rozmarynu a nie listki buraka? Cóż takie drobne przemyślenia…

Desery były pyszne, choć tak naprawdę zamawiając „Krem karmel z pianą na mlecznej whisky” wyobrażałam sobie inne danie … jest to środkowe zdjęcie w dolnym rzędzie … zaskoczeni? Ja również byłam 🙂

Ogromne ukłony w stronę obsługi … była na najwyższym poziomie, bardzo profesjonalna. Wieczór był bardzo udany, wina pyszne, jedzenie smaczne … polecam i na pewno wrócę.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *