Podróże kulinarne #65 Krynica Koncertowa

pf_1486029863Mam wrażenie, że Krynica jest zagłębiem uczestników TOP CHEF … dzisiaj restauracja Koncertowa …  Szefowa Kuchni Patrycja Stefanów-Kot… Kuchnia fantastyczna, miejsce osobliwe; jednym się będzie podobać innym troszkę mniej; ale klimat jest. W latach 70-tych restauracja była w rękach Rodziców Pani Patrycji, a potańcówkom towarzyszyła znakomita kuchnia. Obecnie niecodziennym amuse-bouche towarzyszy znakomita kuchnia autorska i zaskakujące niecodzienne połączenia smakowe.

Każde danie jest bardzo przemyślane, nie ma chaosu na talerzu ani zbędnych dodatków, wszystko jest dopracowane.  Amuse-bouche to zestawienie papryki z groszkiem cukrowym w towarzystwie sera koziego i małego ciasteczka, podane w niewielkiej porcelanowej miseczce na łupku, do tego wypiekane na miejscu bułeczki i fioletowy chleb (z ziemniakiem truflowymi odrobiną jagody) … pieczywo podane na gorących kamieniach. Przystawka, barszcz, rosół z kołdunami oraz tatar … naprawdę nie ma się do czego przyczepić … smaczne i bardzo ładnie podane. Dania główne … pierś z kurczaka,jagnięcina i jesiotr… ukłony w stronę Szefowej… Bardzo miłym gestem ze strony kuchni było dbanie o podniebienie mojego najmłodszego syna … tutaj repertuar dań jest baaardzo ograniczony   i Aleksander otrzymał danie specjalne spoza karty … opiekane spiralki ziemniaków (które wcześniej widział obok jagnięciny). Desery … pięknie podane … lody, owoc molekularny… bardzo dopracowane i wykwintnie podane. Kulminacją wieczoru były drobne słodkości w towarzystwie ciekłego azotu … czyli show …

Jest to niewątpliwie bardzo smaczne miejsce, dopracowane i przemyślane, na pewno wrócę … Polecam …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *