Policzki wołowe w winie i warzywach

pf_1488611200

Policzki wołowe … pyszne…niesamowicie proste w przygotowaniu. Policzki to kolejny rodzaj mięsa jaki „odkrywam”. Miałam okazję policzki kilkukrotnie jeść w restauracjach, jakkolwiek w sklepach spotkać jest trudno …natknęłam się zupełnie przypadkiem… i wykupiłam cały zapas …. eksperymentuje…

SKŁADNIKI na 4 porcje

  • ok. 800 g policzków (3 niewielkie sztuki)
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • ćwierć selera – korzenia
  • 3 łodygi selera naciowego
  • cebula
  • duża pietruszka
  • dwie marchwie
  • mąka
  • olej
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól/pieprz

Wątróbkę umyj w chłodnej wodzie, zetnij grubą błonę z wierzchu. Warzywa umyj, pokrój. Policzki oprósz mąką, posól , popieprz i obsmaż na patelni w wysokiej temperaturze z obu stron. Na patelni podduś warzywa. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni.Policzki i warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej winem dodaj liście, ziele i pieczemy ….. 3,5 – 4h. Przygotowanie niezwykle proste … pieczenie niezwykle długie. Warto czekać!

Po wyciągnięciu z piekarnika, pozwól policzkom delikatnie ostygnąć i pokrój w plastry ok. 8-9 mm… mięso jest delikatne, soczyste i rozpływa się w ustach.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *