Risotto … trufle, kaffir

Znów można mnie spotkać w kuchni … pewnie nie na długo 🙂  Miał być indyk w roli głównej na szpinaku … ale risotto … to był strzał w dziesiątkę. Moje nowe odkrycie …. kaffir … czyli liście limonki … nadają niepowtarzalny smak i aromat …w połączeniu z truflami …  to jest to…

Risotto niesamowicie szybkie i smaczne …. szczypta kaffiru, 2 łyżeczki pasty truflowej …. właściwie „robi się samo”.

SKŁADNIKI

  • szklanka ryżu do risotto – Arborio,
  • szczypta kaffiru,
  • 2 łyżeczki pasty truflowej,
  • około 600 ml bulionu,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku…

Oliwę rozgrzej na dużej patelni, dodaj ryż i delikatnie go podsmaż (około 60 sekund). Następnie zalej szklanką gorącego bulionu … do kolejnej szklanki bulionu dodaj kaffior i pastę truflową i dokładnie pomieszaj. Jak ryż prawie wchłonie już pierwszą szklankę bulionu to powoli wlewaj drugą, ciągle mieszając. Pozostaw pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając …. jeżeli bulion się wchłonie a ryż jest nadal twardy dolej kolejne 100-150 ml bulionu …. i tak do uzyskania pożądanej konsystencji…. proste? smaczne? Więc co dzisiaj na obiad risotto?

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *