Steki z tuńczyka

pf_1469944627

Steki … wersja poprawna … już teraz żaden Szef mi nie powie że zbeszcześciłam steki …. Powiem jedno … jak wylądowały na stole 4 porcje to były reklamacje ….. „gdzie rozmaryn” … NIE MA … NIE MA ROZMARYNU W TYCH STEKACH !

SKŁADNIKI

  • stek / steki z tuńczyka grubości około 14-15 mm
  • oliwa z oliwek
  • sól alpejska / pieprz
  • cytryna

Posmarowany oliwą stek smaż na bardzo rozgrzanej patelni grillowej przez około 40 sekund z każdej ze stron. Na talerzu posól oraz popieprz do smaku.

Ale oczywiście dzisiaj nie zapominamy o sałatce i przygotuj ją zanim oczywiście stek powędruje na patelnie ….. Sałatka to oczywiście połączenie przeróżnych składników w dowolnych proporcjach (dzisiaj rukola, szpinak, kiełki słonecznika, melon, maliny, orzechy włoskie, migdały, nasiona słonecznika, ser żółty) …. a cały sekret tkwi w …. sosie … dziś sos pietruszkowy … a właściwie mix … dorabiałam aż wyszedł smak wart grzechu ….

SOS PIETRUSZKOWY

  • ok. 120 ml wody niegazowanej
  • pęczek pietruszki
  • 4 ząbki czosnku marynowanego
  • 4 ząbki czosnku świeżego
  • łyżeczka vegety
  • 1 anchois
  • łyżeczka musztardy dijon
  • łyżeczka kaparów
  • ok. 160-180 ml oleju rzepakowego

Wlej wodę do wysokiego naczynia, dodaj wszystkie składniki oprócz oleju (w temperaturze pokojowej), zmiksuj… powoli wlewaj olej … do momentu aż sos będzie „kleił” się do blendera – powstanie wtedy emulsja która idealnie dopełni nasze danie…..

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *