Taglaitelle z sosem pomidorowo czosnkowym

pf_1470602515

Wyjątkowe miejsce, wyjątkowe danie … wyjątkowy czas… I znowu coś wyjątkowo pysznego i serwowanego dla mnie wyjątkowym miejscu… danie autorstwa Krzysztofa … drobna modyfikacja tradycyjnego sosu pozwoliła uzyskać niesamowite walory smakowe…

SKŁADNIKI

  • pomidory bez skórki pokrojone (z puszki 1 opakowanie)
  • koncentrat pomidorowy
  • około 300 g mielonej wołowiny
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia tajska (lub zwykła)
  • oliwa z oliwek
  • sól / pieprz
  • tagliatelle

Czosnek posiekaj, i delikatnie podsmaż na patelni z oliwą. Po około 2-3 minutach na tej samej patelni podsmaż wołowinę mieloną, dodaj pomidory. Po około 4-5 minutach dodaj koncentratu do smaku oraz sól i pieprz. Delikatnie duś pod przykryciem, a w miedzy czasie ugotuj tagliatelle …. Do sosu dodaj drobno posiekane kilka listków bazylii… i tutaj proponuję użyć bazylii tajskiej która potrawie nada niepowtarzalny smak o lekkim zabarwieniu cytrynowym … oczywiście można użyć tradycyjnej bazylii. Udekoruj bazylią i … smacznego…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *