Wątróbka inaczej …..

pf_1485468284Koszmar naszego dzieciństwa …. wątróbka. Ile razy byliście zmuszani z uśmiechem na ustach opróżnić talerzyk … bo zdrowa… bo z żelazem… bo trzeba. Dziękuję Ci Mamo że u nas było inaczej … dopiero teraz dojrzałam do spożywania tego rarytasu… wątróbka jest OK … choć moi Synowie jeszcze muszą dojrzeć do jej jedzenia.

Wątróbka w innej odsłonie smakuje całkiem fajnie, połączenie chłodnej sałaty z gorącą i chrupiącą wątróbką stanowi pyszne połączenie…

SKŁADNIKI na 4 porcje

  • 400 g wątróbki
  • mała sałata lodowa
  • garść pomidorków koktailowych
  • 3 cebule
  • pomarańcza
  • 2 jabłka
  • gruszka
  • mąka
  • olej
  • szklanka mleka
  • sól/pieprz

Wątróbkę umyj w chłodnej wodzie, powycinaj elementy nie nadające się do spożycia, zalej mlekiem. Pozostaw na ok. 30-40 minut. Cebulę pokrój w piórka, podduś na oleju, dodaj jabłka pocięte w drobne kostki, dodaj pomarańczę drobno pokrojoną. Poduś ok 15 minut. Wątróbkę wyjmij z mleka, oprósz mąką i obsmaż na oleju. Pomidorki, sałatę i gruszkę umyj; sałatę drobno posiekaj a pomidorki pokrój na 4 części, gruszkę pokrój w kostkę … na talerzu ułóż sałatę, pomidory, gruszkę, cebulę z dodatkami i na końcu ułóż obsmażoną wątróbkę,

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *