Wiśniowa śmietankowa pianka

pf_1488095825

Zamysł tego niesamowicie prostego deseru (i wiele prób) zrodził się już jakiś czas temu … trzy desery temu. Niestety za każdym razem zdjęcia nie do końca mi wychodziły i za każdym razem odkładałam opisanie tej pyszności … zdjęcia zdjęciami, a smak smakiem …to nie jest blog fotograficzny tylko kulinarny … TUTAJ LICZY SIĘ SMAK!

SKŁADNIKI

  • opakowanie śmietany 36% (do ubicia)
  • opakowanie galaretki … ja wybrałam wiśniową
  • owoce …wiśnie
  • kilka łyżek cukru pudru

Śmietanę ubij, dodawaj cukier puder do uzyskania lepszego efektu. Galaretkę rozpuść maksymalnie w 200 ml ciepłej wody, ostudź ale nie dopuść aby zaczęła twardnieć. Delikatnie wymieszaj z bitą śmietaną i zalej przygotowane w naczyniach owoce. Wstaw do lodówki. Pyszny deser gotowy w kilkanaście minut!

Smacznego …i niestety kalorycznego…

PS. Spróbowałam zrobić na śmietanie „do zup”  18%, dłużej się ubijało, bita śmietana była „nijaka”, ale dodałam mniej wody do galaretki. Deser wyszedł mniej treściwy, delikatniejszy… może pójść tą drogą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *